Jani Roman

Onko dialogilla virkaa markkinoinnissa, Marko Parkkinen?

In Uncategorized on 12 kesäkuun, 2009 at 8:00 am

Markon olen tuntenut TKK:n opiskelun loppuajoilta asti (siis 90-luvun alusta). Hän on aina inspiroinut minua käänteen tekevillä ajatuksillaan. Muistelen monia keskustelujamme, joita juuri tuolloin 90-luvun puolessa välissä kävimme. Olen toivottavasti jotain jopa oppinutkin häneltä. Se, mitä Marko on sitten aikaansaanut liikemaailmassa ja markkinoinnissa, siitä monet muut tietävät paljon enemmän. Eittämättä Marko on luonut oman uransa, ja saanut oman jalansijansa niin markkinoinnin maailmassa kuin yrittäjänä.

Marko, onko dialogilla virkaa markkinoinnissa? Jos on, niin keiden kesken? Ja miten mielestäsi tällaista dialogia tulisi tukea? Vai tarvitseeko ollenkaan? Entä haluatko kommentoida aiempia kirjoituksia tässä blogissa?

Pyytäisin sinua vielä nimeämään kaksi henkilöä, jotka haluaisit kutsua mukaan Dialogiin. Keitä he ovat, ja millaista avauskysymystä ajattelit heille voivan heittää?

Advertisement
  1. Viereisellä palstalla Jani nostaa esille tosiasian, että dialogia voi hyvin käydä yksikseen. Itse olisin valmis jopa menemään pidemmälle: Ihmisyys syntyy vuoropuhelussa. Ajattelumme muodostaa sarjan kysymyksiä ja vastauksia – aina filosofiasta asioista: mikä on elämän tarkoitus? arkisiin kysymyksiin : kumman jugurtin otan? Näin voikin perustellusti väittää, että kaikessa missä ihminen on mukana, myös dialogi on mukana.

    Kommunikaatiosanan juuret ovat latinan sanassa communicare, tehdä yhdessä. Näin kommunikaatiota ei synny ilman dialogia. Ostamista puolestaan ei synny ilman kommunikaatiota – mistä me edes tietäisimme ostamamme tuotteen olevan olemassa ilman jotain kommunikaatiota, vuorovaikutusta? Näin koko markkinointiviestintää ja siten markkinointiakaan ei voi olla ilman dialogia.

    Millaista sitten on vuoropuheluun rohkaiseva kommunikaatio? Ensinnäkin sen tulee tulla huomatuksi. Emme voi käydä dialogia jonkun kanssa, jonka olemassa oloa emme huomaa.

    Toiseksi sisällön ja tyylin tulee yhdistyä johonkin meille tuttuun, mutta samalla synnyttää jokin kysymys. Tämä kysymys houkuttaa meidät käymään dialogia viestin lähettäjän kanssa.
    ———————————————————

    Jani toivoi, että esitän vastaavasti kysymyksen parille henkilölle aihepiiriin liittyen, jotka esittävät kysymyksiä edelleen.

    Kari Tervonen on korkeasti arvostamani liike-elämän ajattelija, jolta haluaisin avoimesti kysyä ajatuksia, mitä tämä nettisite herättää?

    Aki-Mauri Huhtinen toimii professorina Maanpuolustuskorkeakoulussa ja on kirjoittanut Sanasota- johdatus sodan ja sodanjohtamisen filosofiaan, jonka luin viime viikolla. Aki-Maurilta haluaisin kysyä, minkälainen rooli dialogilla on tulevaisuuden informaatiosodassa?

    • Mielestäni tuo esille nostamasi asia, ”sisällön ja tyylin tulee yhdistyä johonkin meille tuttuun, mutta samalla synnyttää jokin kysymys. Tämä kysymys houkuttaa meidät käymään dialogia viestin lähettäjän kanssa.” on mielestäni kovin tärkeä. Jos nimittäin haluamme dialogia, niin silloin meidän on saatava yhteys toiseen. Ja miten sen saamme? Tämän lienee markkinoinnin yksi keskeisin kysymys? Miten herättää toisen huomio?

      Tapasin taannoin ihmisiä, jotka olivat innoissaan kyvystään vaikuttaa. He olivat ihan rehdinoloisia ja heillä oli hyvät tarkoitusperät. Kuitenkin olin hieman yllättynyt siitä, että he avoimesti olivat innoissaan ihmisten manipuloimisesta – koska he pyrkivät hyvään.

      Tuo sana ”manipulointi” on hieman latautunut sana. Se varmasti kulkee eettisyyden rajoilla. Mutta rupesin ihan oikeasti pohtimaan, että onko ”manipulointi” sittenkään väärin. Onko tässä kohtaa (siis kommunikaatiossa) edes oikein tai väärin olevia asioita? Kyllähän me haluamme vaikuttaa moniin asioihin, arkisiin ja isompiin juttuihin.

      Rajanveto on varmasti vaikea.

      Mielestäni dialogissa keskeistä on reflektio. Tällä tarkoitan pyrkimystä ymmärtää mitä tapahtuu, mitä tästä seuraa ja miksi tapahtuu. Ajattelen, että reflektio on seurausta havainnoinnista, jopa ilman kysymyksiä. Katsoessamme avoimin silmin sitä mitä näemme, ja ollen herkkä niille impulsseille joita meissä herää – silloin meissä oleva älykkyys toimii ja nostaa esille kysymyksiä, oivalluksia ja ideoita. Ainoa este reflektiolle olisi pelko kohdata jotain.

      Ehkä tällä tavalla ajattelen, että dialogilla on joitain laadullisia määreitä verrattuna vain kommunikaatioon. Vaikka myönnän kyllä heiluvani tässä, sillä usein huomaan sanovani, että kaikki on dialogia: elämä on kohtaamista, vastaamista ja reagoimista.

      Kiitos Marko ajatuksistasi! Olen iloinen tästä pienestä pohdinnasta – se pitää aivot vireänä 🙂

      Kiitos myös kahdesta henkilöehdotuksistasi! Tuntuu jännittävältä ottaa heihin yhteyttä, esittää kysymys ja katsoa mitä he vastaavat!

  2. […] –blogista herää, Kari Tervonen? In Uncategorized on kesäkuu 22, 2009 at 8:45 am Marko Parkkinen kutsui Kari Tervosen mukaan Dialogiin. Marko taas on blogin ylläpitäjän, Janin Romanin mukaan […]

  3. […] aloittama Dialogiketju on lähtenyt hienosti liikkeelle. Dialogia on syntynyt jo Marko Parkkisen, Jarmo Mannerin ja Kari Tervosen […]

  4. […] informaatiosodassa, Aki-Mauri Huhtinen? In Uncategorized on elokuu 14, 2009 at 11:58 ap Marko Parkkinen kutsui Aki-Mauri Huhtisen mukaan Dialogiin. Marko taas on blogin ylläpitäjän, Janin Romanin […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: