Jani Roman

Mitä on dialogi mediassa, Kim Weckström?

In Uncategorized on 16 syyskuun, 2009 at 4:43 pm

Kari Tervonen pyysi Kim Weckströmin mukaan tähän dialogiketjuun.

Kim Weckström on Avaus Consultingin partneri ja monessa vaiheessa ollut suomalaisen liike-elämän pioneereja, mm. perustanut yhdessä Aleksi Niemisen kanssa Suomen ensimmäisen Internet-konsulttiyrityksen The Works Finlandin. Hän myös perusti City-lehden vuonna 1985 yhdessä Eero-Pekka Rislakin kanssa, ja vuonna 1994 hän perusti Markkinointi & Mainonta -lehden Talentumin toimeksiannosta. Talentumin ja Harri Roschierin toimeksiannosta hän oli käynnistämässä Satama Interactiven vuonna 1997.

Kari esittää kutsunsa näin:

”Kun keskustellaan dialogista dialogin muodossa, kutsuisin seuraavaksi kommentoijaksi Avaus Consultingin Kim Weckströmin, jota pidän visionäärinä ja edelläkävijänä vuorovaikutteisen viestinnän saralla Suomessa. Kim on toteuttanut kaikissa mahdollisissa muodoissa paremmalle dialogille rakentuvia tuoteratkaisuja kahdenkymmenen vuoden ajan.”

Kim, toivotan Sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan tähän dialogiketjuun! Tämän dialogiketjun tarkoituksena on synnyttää oivalluksia, näkökulmia ja ihmetystä niin dialogisuudesta kuin kunkin omasta työaiheesta. Ajatusten inspiraationa voi olla myös blogissa olevat aiemmat kirjoitukset. Jätän siis vapausasteita pohdintaan.

Koska tämä on nimenomaan ketju, niin pyytäisin sinua vielä nimeämään yhden henkilön, jonka haluaisit kutsua mukaan Dialogiin. Millaista avauskysymystä ajattelit hänelle voivan heittää?

Advertisement
  1. Markkinoinnissa ollaan kovaa vauhtia siirtymässä viestintäkäytännöistä kohti vuorovaikutuskäytäntöjä. Ammatiillinen peruskäsitteistö menenee samalla uusiksi. Yksinkertaistaen markkinointiviestinnässä dialogin voi mieltää kolmessa eri kontekstissa:
    a) perinteinen yksinapainen: Joku viestii, joku vastaanottaa, huomaa, reagoi tms. Viestintä on assymetristä (yksi lähettäjä, monta vastaanottajaa), rakenteellisesti ennustettava ja sisällöt usein teollisesti tuotettuja. Lähetään x kpl viestiä ja palaute on x% (huomionarvo, pulli) tms.
    b) kaksinapainen konteksti – joku puhuu, toinen vastaa. Kommunikaatiomalli on vähemmän ennustettava, symmetrinen, sisällöt syntyvät dialogin sivutuotteena.
    c) moninapainen – moni puhuu monelle. Viestintäsuhde on sekä symmentrinen että assymmetrinen. Sisältö voi olla sekä tuotettua (Youtube clipit) että keskustelun sivutuotetta.
    Tässä viestinnän mallintaminen käy vaikeaksi, sisällöt häipyvät vuorovaikutussuhteiden taakse. Viestintärakenteiden ennakointi on mahdotonta.
    Sosiaalinen media on moninapainen dialogi. Netin interaktioteknologiat syrjäyttävät nopeassa tahdissa perinteisen mediateollisuuden yksinapaiset ja televiestinnän kaksinapaiset viestintäkäytännöt. Dialogikaan ei enää ole entisellään. Hämmentävää teolliselle mielelle, vähemmän hämmentävää esiteolliselle ja jälkiteolliselle. Heitän pallon Esko Kilvelle.

  2. […] johtamisessa näkyy dialogisuus, Esko Kilpi? In Uncategorized on lokakuu 19, 2009 at 6:47 ap Kim Weckström kutsui Esko Kilven mukaan […]

  3. […] Kim Weckström toteaa, että sosiaalinen media (internet) vie vuorovaikutuksen kohti moninapaisuutta sen sijaan, että vain yksi viestii (yksinapainen, vrt. propaganda ja Aki-Mauri Huhtisen kirjoitus) tai yksi puhuu ja toinen vastaa (kaksinapainen malli, vrt. myös Marko Parkkisen tai Kari Tervosen kirjoitus). Tämä muutos on hämmentävä, sillä sisältö syntyy sekä vuorovaikutuksessa että yksittäisten toimijoiden tuotoksina, ja tällaisen viestinnän ennakointi on mahdotonta. Mutta hämmentävyydestään huolimatta suunta näyttäisi olevan selvä, ja paluu vanhaan yksiulotteiseen vuorovaikutukseen ei liene enää mahdollista. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: